Нова година в Синеморец - старите номера. Община Царево, управлявана от бореца

...
Нова година в Синеморец - старите номера. Община Царево, управлявана от бореца
Коментари Харесай

Кметът Лапчев и "трети лица" засекретиха бетона край Синеморец

" Нова година в Синеморец - старите номера. Община Царево, управлявана от " бореца против бетона " Георги Лапчев, отхвърли да даде разрешителното за градеж. Съответно към този момент има заведено дело поради отхвърли ". Това заяви във Facebook Борислав Борисов, админ на групата " Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг ". Става дума за местността Поляните -  следващото райско кътче на брега, върху което знайни и незнайни вложители се готвят да стоварят къщи, вили, огради, бариери, паркинги и гаражи -  на ръба на закона, по познатата скица " по документи всичко е изрядно ", поради която родното Черноморие непреклонно се превръща в Бетономорие.  

 

В края на предходната година природозащитници желаят от община Царево да покаже документите за най-напредналия градеж в местността Поляните в живописния Синеморец - лятната вила на столичния арх. Добромир Добрев. Въпросният план е знаков и " пилотен " -  още 30-ина инвестиционни планове за застрояване на красивите скали край морето чакат развоя. Обектът на арх. Добрев вече се извисява на три етажа (основите бяха излети при започване на предишното лято, тъкмо преди старта на сезона).  

" Поляните " не е просто красива природа, тя е защитена територия - попада в обсега на Природен парк Странджа и е част от Европейската зелена мрежа " Натура 2000 ". Освен че по конституция брегът е на всички и не би трябвало да има бетон, огради и бариери, скалите край Синеморец са местообитание на редки растения и животни, които би трябвало да бъдат защитавани, а не мачкани от човешко наличие, тежка строителна техника и авто трафик. Точно по тази причина екоактивистите желаят да видят с какви документи е " узаконено " строителството.  

Тъй като въпросите са заложени по Закона за достъп до социална информация, кметът Лапчев не може да се прави, че не съществуват - задължен е да отговори. Отговорът обаче е равностоен на безмълвие - кметът изяснява, че не може да даде документите, тъй като няма позволение от вложителя - " заинтригуваните трети лица " били изрично срещу.  Само твърди питащите жители, че и разрешението за градеж, и капиталовите планове в част " Геодезия " са изрядни и снабдени с всички изискващи се атрибути. 

По-рано, през октомври 2020-а, стана известно, че община Царево тихомълком е одобрила 32 плана за регулация и застрояване за местността Поляните  в Синеморец Истината за идното бетониране излезе, след като Асоциацията на парковете в България зададе въпроси по реда на Закона за достъп до социална информация.  После се разбра и друго - че в услуга на бъдещото застрояване локалната власт е одобрила задължителната транспортно-комуникационна план-схема, без която строителството не може да стартира.

" В интервала януари 2017 - юни 2020 година са били утвърдени 32 Подробен устройствен план (ПУП - подробен устройствен план), което значи, че 32 строежа предстои да изникнат на един от последните девствени български крайбрежия с най-емблематичните гледки. Първата стъпка към съвсем цялостното застрояване на брега беше направена през юни 2020. Строежът беше спрян (но единствено краткотрайно, до момента в който завърши гнезденето на птиците), а Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас издаде наставления за нарушаванията, обевидно е, че постепенно, само че несъмнено новият " квартал "  в местността Поляните ще бъде построен ", обясниха от парковата асоциация, откакто се снабдиха със скандалната информация. 

 

СЛЕПИТЕ ИНСТИТУЦИИ

" Напредналият градеж на един столичен проектант в Синеморец е емблема за работата на трите виновни министерства ", разяснява с мъка " зеленият " Борислав Борисов. И изяснява за какво: " Екоминистерството посредством бургаската ревизия по околна среда издаде позитивно мнение, в което установи " нищожно влияние " върху природата. Министерство на регионалното развитие не се тревожи, че имотът е отвън границите на обитаемото място и че общината няма Общ устройствен план - Общ организационен проект . Министерството на туризма не вижда, че постройката не дава отговор на критериите в Закона за Черноморското крайбрежие. Абсолютно скандално бе излята бетонна ограда, която действително граничи с бездната. По този метод се лимитира свободното прекосяване по крайбрежието, където и се намира известната естествена забележителност  - скалните формирания Корабите. Това нарушаване на конституцията също остава изцяло неусетно от институциите.

Община Царево изрично отхвърли да даде разрешителното за градеж, с цел да се ревизира на точното място ли е оградата. В подробния устройствен проект на парцела в графичната част се вижда, че би трябвало да има пешеходна алея с широчина от 5 метра. Решихме да проверим чия е компанията, упражняваща строителен контрол и дали пък инцидентно тя няма да намери някакви нередности. Оказа се обаче, че компанията за строителен контрол е благосъстоятелност на... дамата на вложителя. А основният проектант на общината мълчи към този момент няколко месеца, отхвърля всякаква връзка с медиите след възбрана от кмета ", описа природозащитникът в публикация за Clubz.bg.

Половината български общини, включително и доста морски, нямат настоящи общи устройствени проекти и в множеството случаи това е съзнателно - улеснява строителството " на парче ". Община Царево сега е на фаза " преправка ", откакто препоръчаният от нея вид на ОУП скандализира локалните хора и природозащитниците - предвиждаше огромно застрояване и " урбанизиране " на дива природа.

Миналата година имаше серия кавги и огромни митинги против бетонирането на черноморския бряг. Тогава Ивелина Василева - някогашен министър на околната среда и сегашен народен представител от ГЕРБ, даде обещание от парламентарната естрада да внесе предложение за възбрана за строителство в зоната, обхващаща първите 300 метра след водата. Нищо не последва - Василева напълно не помни, че е дала обещание да работи за налагане на мораториум. Може пък наближаващите избори да я подсетят...
 
 Изображението може да съдържа: небе, океан, облак, навън и природа

" Изпълнените " обещания на ръководещите от  ГЕРБ, в частност Ивелина Василева, в един кадър!!!

Снимка: Борислав Борисов  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР